Grundlära

1002350_546261292106274_1372662998_n

GRUNDLÄRA

 

Taekwondo elevens Ed

Varje Taekwondo klubb skall ha en ed som eleverna skall kunna utantill. Eden bygger på Taekwondons grundprinciper och syftar på att ge eleven kunskap och insikt i Taekwondo. En elev skall kunna eden utantill och alltid bära med sig den i sinnet.

  • Jag skall alltid följa Taekwondos regler.
  • Jag skall alltid respektera instruktören och senioreleverna.
  • Jag skall aldrig missbruka Taekwondo.
  • Jag skall bli en förespråkare för frihet och rättvisa.
  • Jag skall hjälpa till att bygga en fredligare Värld.

  

Taekwondons grundprinciper

INTEGRITET (Yom Chi)
1) Instruktör som missrepresenterar sig själv & sin konst på olämpligt vis genom att lära ut felaktiga tekniker på grund av bristande kunskap eller apati.
2) Elev som missrepresenterar sig själv genom ”fusk” bryter material innan demonstrationer.
3) Instruktör som camouflerar dålig teknik med lyxiga utbildnings hallar och falskt smicker till sina studenter.
4) Elev som begär bälte ”graderering” från en instruktör, eller försök att köpa den.
5) Elev som ökar i rang endast för ego eller en känsla av makt.
6) Instruktör som undervisar och främjar sin konst för materialistisk vinster.
7) Eleven vars handlande inte lever upp till sitt ord.
8) Eleven som skäms över att söka omdöme från sina junior elever.
Skillnaden mellan att lyckas eller misslyckas i sin Taekwondo utbildning beror till stor del på hur eleven iakttar och implementerar grund principerna i Taekwondo. Grund principerna bör fungera som en guide för alla seriösa utövare av Taekwondo.

ARTIGHET (Ye Ui)
Artighet är en oskriven regel från antikens lärare i filosofi, som är ett sätt att upplysa människor och samtidigt upprätthålla ett harmoniskt samhälle. Detta kan också vara ett yttersta kriterium som krävs av en dödlig.

Taekwondo studenter ska försöka praktisera följande delar av artighet att bygga upp sin ädla karaktär för att genomföra utbildningen på ett ordnat sätt som möjligt genom:

1) Att befordra själen med ömsesidigt medgivande
2) Att uppträda hövlig mot andra
3) Att skäms över sina laster och förakta andras
4) Att uppmuntra känslan av rättvisa och mänsklighet
5) Att skilja instruktör från student, senior från junior och äldre för yngre
6) Att uppföra sig enligt etikett
7) Att respektera andras egendom
8) Att hantera frågor med rättvisa och ärlighet
9) Att avstå från att ge eller ta emot en gåva när du är osäker

Integritet i Taekwondo innebär att man måste kunna definiera rätt och fel och har ett samvete, om fel, att känna skuld. Nedan är några exempel där integritet saknas av:

UTHÅLLIGHET/IHÄRDIGHET (In Nae)
Det finns ett gammalt Orientaliskt ordspråk som säger, ”Tålamod är en dygd eller merit, Man kan göra ett hem fredligt genom att vara tålmodig 100 gånger”. Absolut lycka och välstånd får till största sannolikhet den som är tålmodig. För att uppnå något, oavsett om det är en högre grad eller perfektion eller en teknik, måste man sätta sina mål och sedan ständigt uthärda / ihärda. Skottlands befriare Robert Bruce lärde sig sin läxa i uthållighet genom att iakta ihållande ansträngningar från en spindel som kämpade med sitt nät. Det var med denna insikten av uthållighet och målmedvetenhet som slutligen gjorde det möjligt för honom att befria Skottland i fjortonde århundradet. En av de viktigaste hemligheter av att lyckas i sin Taekwondo är att övervinna alla svårigheter genom uthållighet/ihärdighet. Konfucius sade, ”en som är otåliga i triviala frågor kan sällan nå framgång i frågor av stor betydelse.”

SJÄLV KONTROLL (Guk Gi)
Denna grundsats är ytterst viktigt i och utanför dojang, oavsett om det handlar om sparring eller i en personlig angelägenhet. En förlust av själv kontroll i sparring kan visa sig förödande för både eleven och motståndaren. En oförmåga att leva eller arbeta utan att utnyttja sin fulla kapacitet är också en brist på självbehärskning.

Lao-Tzu sade, ” starkare är den person som vinner över sig själv snarare än någon annan.”

OKUVLIG ANDA (Baekjool Boolgool)
”Här ligger 300, som gjorde sin plikt,” en enkel epitaf för en av de största akter mod, kända för mänskligheten. Trots att Leonidas och hans 300 spartanska krigare stod inför Xerxes överlägsna krafter vid Thermopylae, visade Leonidas och hans 300 män världen den mening som avses i OKUVLIG ANDA. Det visas när en modig person och hans principer kämpar mot överväldigande odds.

En seriös elev av Taekwondo är alltid vara blygsamma och ärlig. Men om eleven konfronteras med orättvisor, kommer eleven att ta itu med dem utan rädsla eller tvekan alls, med okuvlig anda, oberoende av vem och hur många antalet är.

Konfucius deklarerade: ”Det är en akt av feghet att inte uttala sig mot orättvisor.”

Historien har visat, att de som har följt sina drömmar innerligt och energiskt med okuvlig anda har aldrig misslyckats med att uppnå sina mål.

Det är ifrån dessa grundprinciper Elevens Ed är skapad, En elev skall kunna eden utantill och alltid bära med sig den i sinnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Kommande Events